Kosaram 0

Az eredeti és a generikus gyógyszerek: mi a különbség?

A nemzetközi osztályozás szerint a generikumok az eredeti (márkás) szabadalmaztatott gyógyszer farmakológiai analógjai.

A generikumok gyártása a nemzetközi minőségi szabványok szerint történik, ezért nem tekinthetők hamisítványnak, és szabadon értékesítik őket világszerte. Általában minden létező gyógyszernek vannak analógjai, amelyeket a meglévő védjegy szabadalmának lejárta után hoznak létre. Ez a szokásos gyógyszerészeti gyakorlat.

A generikus gyógyszerek ugyanolyan hatékonyak és biztonságosak az emberi szervezet számára, mint az eredeti szabadalmaztatott gyógyszerek.

Mindegyik analóg ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza, mint az eredeti gyógyszer, mivel előállításuk hasonló kémiai képletet használ. A generikumok gyártása során nem lehet eltérni az eredeti kémiai képlettől, mert a gyógyszerpiacra kerülés előtt minden gyógyszer kötelező vizsgálaton esik át, és csak a nemzetközi követelményeknek való megfelelés után engedhető értékesítésre.

Hogyan fejlesztik a generikus gyógyszereket?

Egy gyógyászati termék fejlesztése és gyártása összetett, több éves folyamat, amely nagy pénzügyi befektetéseket és magasan képzett munkaerőt igényel.

Egy gyógyászati termék fejlesztésének kezdetétől a gyógyszerpiacra kerüléséig 10-15 év telik el. Ezalatt a gyógyszergyártó cég kutatásokat, klinikai vizsgálatokat végez állatokon, finomítja a kémiai formulát, és várja a magasabb egészségügyi osztályok jóváhagyását, mielőtt forgalomba kerülne.

A védjegy jelenlétét a gyógyszerpiacon rövid ideig szabadalom védi. A szabadalmi oltalom időtartama a feltételektől függően általában 6-12 év.

A szabadalmi oltalom lejárta után a gyógyszergyárak engedélyt vásárolhatnak a hatóanyag más márkanév alatti, hasonló gyógyszer előállításához való felhasználására.

A generikumok nemzetközi gyógyszerpiacon történő értékesítése csak akkor lehetséges, ha a gyógyszernek az eredeti gyógyszer meglévő formulája szerint történő előállításának minden feltétele teljesül.

A generikumok hivatalos gyártói garantálhatják termékeik magas minőségét, hiszen ugyanazokat a vegyi anyagokat és technológiákat alkalmazzák a gyártási folyamat során, mint a márkás gyógyszer előállítása során.

Mi a különbség a generikus gyógyszer és a márkás gyógyszer között?

A generikus és a márkás gyógyszer közötti különbség az ár. Az analóg és a márka összes farmakológiai tulajdonságainak teljes megfelelésével a generikus gyógyszer mindig olcsóbb lesz.

Alacsony generikus ár érhető el az alacsony gyártási költségek miatt. A márka gyógyszerének sok éves fejlesztése hatalmas befektetésekkel jár. Tudniillik a cég minden költségét a tabletták végső ára fedezi. És ez nem csak az előállítás költsége, hanem a marketing, a logisztika és a promóció egyéb formáinak költségei is.

A generikus gyógyszereket a meglévő kémiai képlet szerint állítják elő, ezért a gyártó nem végez kutatást. Ennek megfelelően a generikumok ára a nemzetközi piacon többszöröse egy márkás gyógyszer árának, mivel nem kell magas felárat fizetni a gyógyszergyártás költségeinek fedezéséhez.

Jelentős árkülönbség lehet egy generikus gyógyszer és egy márkás gyógyszer között. Az analóg 2-3-szor olcsóbb lehet, az ára pedig akár 10-15-ször is. Ez nemcsak a hatóanyagtól és a szegmenstől függ, hanem a gyógyszert gyártó márka méretétől is. Például a kék Viagra 7-10-szer drágább, mint a generikumok, csak azért, mert a Pfizer dollármilliókat költ marketingre, és ezeket a költségeket a tabletta árából kell fedeznie.

Rendszeres gyógyszerhasználattal a generikumok mindig hasznot húznak, mert a vásárlók kevés pénzért olyan gyógyszert kapnak, amely ugyanazt az eredményt adja, mint egy márkás gyógyszer.


Vissza a bloghoz