- CZIRJÁK SÁNDOR LAP
Kedvencekhez a lapot!
Czirjak.dr.hu Kezdőlap
Magyar nyelvű publikációk
Dr. Czirják: Publikációs lista
Dr. Czirják: Orvosi adatlap
Vendégkönyv - bejegyzések
ENGLISH - My Publications 86
- ENGLISH PAGES
ENGLISH - Brain & Pituitary
ENGLISH - Pituitary videos
ENGLISH - Acromegaly info
ENGLISH - Pituitary images
ENGLISH - Craniotomy
ENGLISH - Stroke
- AGYDAGANAT
Agydaganat - Webbeteg
Dr. Info - Agydaganatok
Vital.hu - Az agydaganat
Agydaganat WHO osztályzás
- AGYALAPI MIRIGY
Hipofizis.hu
Hipofizis műtét
Cushing-szindróma
Akromegália, gigantizmus
- HÍR TV VIDEÓK
Hipofízis adenóma - 2 db.
Porckorongsérv a gerincbaj
- IDEGSEBÉSZET, OITI
Képek az OITI-ről
- SEBÉSZET, ORVOSLÁS
Orvosi Szótárak
Sebészet.lap.hu
Orvostudomány.lap.hu
Magyar Orvosi Kamara
Rövid sebészeti diagnosztika
Az idegsebészet alapvonalai
Radiológiai Anatómia - SZOTE
- EGYÉB ORVOSI LAPOK
Epilepszia.hu
MOTESZ Honlap
Bethesda Kórház
Tibolone Hormonportál
Endokrinológiai Társaság
- TOVÁBBI WEBOLDALAK
Az MTA honlapja
Semmelweis Egyetem
Neuro-Onkológiai Társaság
World Health Organization
Idegsebészeti Linktár

Utolsó frissítés: 2009. június 27.

A czirjak.dr.hu
nemzetközi megtekintése:


? agydaganat.infoMAGYAR NYELVŰ PUBLIKÁCIÓK KIVONATAI:

A hypophysis és környéke minimálisan invazív sebészetének lehetőségei

Dr. Czirják Sándor

Bevezetés: A szerző a sella turcica és a szomszédságában elhelyezkedő idegsebészeti kórképek kezelésére új, minimálisan invazív neurochirurgiai eljárásokat ismertet (superciliaris feltárás, paraseptalis feltárás, intraoperatív hormonmérés, suprasellaris cysta fenesztráció, neuronavigáció a bázis folyamataiban) és bemutatja az új eljárásokkal nyert eredményeket.

Módszerek: A szerző intézetében több mint 1000 beteget operáltak, közülük 746 beteg kórtörténetét dolgozta fel.

Eredmények: A superciliaris bőrmetszésből és a paraseptalis behatolásból végzett műtéteknél csökkent a feltáráshoz szükséges műtéti idő, kisebb vérveszteséggel jártak, rövidebb altatásra volt szükség, így olcsóbbá vált a betegellátás. Kozmetikai defektus nem maradt vissza, a haj levágására nem volt szükség, így gyorsabb volt a betegek reszocializációja. Akut aneurysma műtét után a superciliaris feltárásból operált betegcsoportban szignifikánsan kevesebb volt a vasospasmus, a betegek rövidebb intenzív osztályos ellátásra szorultak és magasabb volt a jó állapotban kibocsátottak aránya.

Cushing-kóros betegekben a perifériás plazma ACTH-koncentrációja egyéni módon, szabálytalanul változott az altatás hatására, és a vénás és artériás plazma ACTH-koncentrációja nem különbözött. A műtéti beavatkozás után 2 órával és a műtétet követő napon a perifériás vérben mért alacsony ACTH-érték a daganat radikális eltávolítását igazolta. Cushing-kóros betegeknél az esetek kétharmadában a hypophysis környéki csontok vérzéseiből vett mintákban a perifériás szintnél nagyobb volt az ACTH-koncentráció, amely a hypophysis vénás elvezetésének variabilitása mellett szólt. A sinus cavernosus vérmintában mért nagyobb érték biztossá tette a diagnózist, segített a daganat hypophysisen belüli oldaliságának meghatározásában, így elkerülhetővé vált a hypophysectomia.

A neuroendoszkópia a suprasellaris cysták gyógyításának legcélravezetőbb módszere és segítséget jelent az intrasellaris daganatok eltávolításában. A neuronavigáció az infrasellaris daganatok sebészetében hasznos módszer, mert elősegíti a pontos tájékozódást, a környező struktúrák sértése nélküli radikális daganateltávolítást.

Következtetés: A minimálisan invazív módszerek bevezetésével a műtéti mortalitás és a morbiditás is csökkenthető, a betegek a műtétet jobban tolerálják.

Orvosi Hetilap