- CZIRJÁK SÁNDOR LAP
Kedvencekhez a lapot!
Czirjak.dr.hu Kezdőlap
Magyar nyelvű publikációk
Dr. Czirják: Publikációs lista
Dr. Czirják: Orvosi adatlap
ENGLISH - My Publications 86
- ENGLISH PAGES
ENGLISH - Brain & Pituitary
ENGLISH - Pituitary videos
ENGLISH - Acromegaly info
ENGLISH - Pituitary images
ENGLISH - Craniotomy
ENGLISH - Stroke
- AGYDAGANAT
Agydaganat - Webbeteg
Dr. Info - Agydaganatok
Vital.hu - Az agydaganat
Agydaganat WHO osztályzás
- AGYALAPI MIRIGY
Hipofizis.hu
Hipofizis műtét
Cushing-szindróma
Akromegália, gigantizmus
- HÍR TV VIDEÓK
Hipofízis adenóma - 2 db.
Porckorongsérv a gerincbaj
- IDEGSEBÉSZET, OITI
Képek az OITI-ről
OITI Intézeti Webmail - Posta
- SEBÉSZET, ORVOSLÁS
Orvosi Szótárak
Sebészet.lap.hu
Orvostudomány.lap.hu
Magyar Orvosi Kamara
Rövid sebészeti diagnosztika
Az idegsebészet alapvonalai
Radiológiai Anatómia - SZOTE
- EGYÉB ORVOSI LAPOK
Epilepszia.hu
MOTESZ Honlap
Bethesda Kórház
Tibolone Hormonportál
Endokrinológiai Társaság
- TOVÁBBI WEBOLDALAK
Az MTA honlapja
Semmelweis Egyetem
Neuro-Onkológiai Társaság
World Health Organization
Idegsebészeti Linktár

Utolsó frissítés: 2009. január 14.

A czirjak.dr.hu
nemzetközi megtekintése:


? agydaganat.infoMAGYAR NYELVŰ PUBLIKÁCIÓK KIVONATAI:

Hősokkfehérje (HSP)90, HSP70 és M. bovis HSP65 elleni, valamint a Helicobacter pylori elleni antitestek előfordulása szisztémás sclerosisban, nem-diiferenciált collagenosisban és primer Raynaud-szinndrómában

Tamássy, K.; Füst, Gy.; Horváth, L.; Kovács, L.; Czirják, S.; Jakab, L.; Paál, M.; Prohászka, Z.; Fekete, B.; Vanek, L.; Pozsonyi, T.

Munkánk célja az volt, hogy megvizsgáljuk SSc-ben, NDC-ben és PR-ben szenvedő betegeink esetében a H. pylori szeroprevalenciát, valamint a hsp65, a hsp70 és a hsp90 elleni antitestek előfordulását, keresve a molekulák közötti és a klinikai összefüggéseket. A vizsgálatokban 52 SSc-ben, 17 NDC-ben, 33 PR-ben szenvedő beteg és 33 egészséges kontrollszemély vett részt. Szérumbanki aliquotokból anti-H. pylori IgG (VARELISA), valamint anti-hsp65-, anti-hsp70- és anti-hsp90 IgG (ELISA) meghatározások történtek. Eredményeink szerint az anti-H. pylori IgG prevalencia SSc-ben 35/52 (67%), a tüdőfibrosisos és/vagy alveolitises NDC1 alcsoportban 10/11 (91%), az egyéb NDC-s betegeknél 4/6 (67%), PR-ben 16/33 (48%) és a kontrollcsoportban 15/33 (47%) volt; SSc-ben a H. pylori elleni IgG titerek szignifikáns korrelációt mutattak az anti-hsp65- és anti-hsp70-titerekkel; az NDC1 alcsoport betegeinek anti-hsp70 antitest szintje szignifikánsan meghaladta a kontrollértékeket; a PR csoportbeli betegek adatai nem különböztek sem az anti-hsp65, sem az anti-hsp70 antitest szinteket tekintve a kontrollértékektől; az összes vizsgált betegcsoportban az anti-hsp90 antitest szintek szignifikánsan nagyobb értékeket adtak a kontrollhoz viszonyítva. Adataink szerint a H. pylori fertőzés szerepet játszhat az SSc és a tüdőfibrosissal és/vagy alveolitisszel járó NDC patomechanizmusában, továbbá indukálhatja SSc-ben az anti-hsp65 és anti-hsp70 antitest képződést; NDC1-ben részt vehet az anti-hsp70 antitest termelésének kiváltásában. Az anti-hsp90 elleni IgG típusú antitest az SSc, NDC1 és a PR hátterében zajló immunológiai reakciók faktora is lehet, és képződésében a H. pylori szerepe nem bizonyítható.

Magyar Belorvosi Archivum 1999;52(5):394-399 Magyar Belgyógyász Társaság - Tudomány Kiadó Kft